Over geld Cuba bestaan veel vragen en onduidelijkheden, niet geheel onterecht want het is niet allemaal even gemakkelijk. Cuba kent namelijk twee verschillende munteenheden; de Cubaanse Peso (CUP) en de Cubaanse Convertible Peso (CUC). Kort gezegd is de CUP voor de Cubanen zelf en de CUC voor de toeristen.

Geld Cuba

De CUC en de CUP zijn twee duidelijke verschillende munteenheden. Elk met andere biljetten, munten en een eigen koers. De CUC is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar en de koers is al jaren hetzelfde: 1 CUC is $1.08 wat momenteel gelijkstaat aan €0.83. Als toerist betaal je vrijwel altijd met de CUC. Hotels, musea, benzine betaal je sowieso altijd met de CUC en in 99% van de gevallen betaal je ook andere producten met de CUC. Dit geldt zeker voor de grotere steden en andere regio’s waar veel toeristen naar toe komen. Ook bij casas particulares betaal je zo goed als altijd met de CUC. In kleinere steden kan je bij sommige restaurants wel met de CUP betalen, maar reken er niet op. Toeristen zijn officieel ook verplicht om alles met de CUC te betalen en je kan dan ook alleen aan CUP komen als een Cubaan je dit als wisselgeld geeft. Aangezien de meeste Cubanen alles met de CUP doen hebben ze ook niet altijd veel wisselgeld bij de hand, probeer daarom ook altijd gepast te betalen en dus veel wisselgeld op zak te hebben.

Geld pinnen Cuba

Contant geld overheerst in Cuba. In chique hotels en restaurants kan je vaak wel met creditcard betalen, maar buiten dat dien je altijd met contact geld te betalen. Niet altijd even gemakkelijk want er zijn nauwelijks pin automaten in Cuba. Als je geld wilt hebben dien je naar een bank te gaan waarna je met je creditcard geld kunt opnemen. Wel met een creditcard want aan je pinpas heb je helemaal niks in Cuba. Een creditcard meenemen naar Cuba is daarom absoluut een must. Ook is het handig als je vanuit thuis wat Euro’s meeneemt en die ter plekke omwisselt voor CUC’s. Dit is mogelijk op locaties als het vliegveld en in chique banken bij populaire toeristische locaties (Hotel Nacional in Havana bijvoorbeeld).

Kosten

Mensen denken vaak dat Cuba goedkoop is, maar dit is niet echt het geval. Ja het is wel goedkoper dan Nederland, maar echt goedkoop kunnen we het niet noemen. De CUC is ingesteld om zoveel mogelijk geld uit de toeristen te halen en daar slagen ze aardig in. Toch kan je zeker op een redelijk budget rondkomen in Cuba. Casas particulares kosten gemiddeld rond de 25 CUC per nacht, een etentje voor 2 personen voor nog geen 20 CUC en een goede mojito heb je vaak voor 2 CUC. Als je met CUP ergens kan betalen ben je echter voor een fractie van deze kosten klaar. Dan betaal je voor een diner maar een euro of twee.

Budget Cuba

Als je met twee personen reist, wel op de kosten let maar ook niet te zuinig wilt doen kun je per dag rekenen op een bedrag tussen de 40 en 50 euro. Goedkoper kan zeker, maar als je zelf een auto huurt en niet al te veel tijd wilt steken in het zoeken naar goedkope casas particulares kun je tussen de 50 en 60 euro per dag plannen.