Als je individueel rondreist in Cuba moet je eigenlijk wel gebruik maken van de casas particulares (huizen van particulieren). Sinds de regelgeving ten opzichte van het toerisme is versoepeld is het aantal toeristen in Cuba explosief gestegen. Hotels uit de grond stampen zit er in Cuba niet in dus moesten er andere manieren worden gevonden om deze toeristen op te vangen. Een casa particular is een huis waarvan één of meerdere kamers worden verhuurd. Mocht je als Cubaan een huis hebben waarvan je nog een kamer over hebt kan je hier dus een bed en wat voorzieningen inzetten en je hebt een casa particular, mits je toestemming van de regering krijgt natuurlijk. Simpeler gezegd dan gedaan want de meeste Cubanen hebben helemaal geen geld om dit voor elkaar te krijgen en de meeste casas particulares zijn dan ook verbouwd met geld van familieleden uit Amerika.

Casas Particulares vinden

Deze casas vind je zonder veel moeite in elke stad. Elke casa heeft een blauw symbool op de gevel waardoor je ze makkelijk kunt herkennen. Als je aankomt in de stad kan je gewoon even rondkijken tot je er een tegenkomt waarna je aan de bewoner kunt vragen of ze nog een vrije kamer hebben. Reserveren is dus niet nodig. Je kan altijd de kamer zien om te beoordelen of dit de juiste keuze is. Vaak zit er ook een soort terrasje bij waar de huurders gebruik van kunnen maken. Ook krijg je altijd een ontbijt en heb je de mogelijkheid om er in de avond te eten. Onderhandel wel altijd over de prijs, je kan er altijd wel een paar CUC van af krijgen. Ontbijt is vaak exclusief de prijs die ze noemen dus maak daar ook duidelijke afspraken over.

Leuk of niet leuk?

Het verblijven in de casas particulares lijkt misschien een vreemde, ongemakkelijke manier om je vakantie in Cuba in te vullen, maar wij hebben er uitsluitend positieve ervaringen mee. Je leert de lokale cultuur er veel sneller door kennen, het is goedkoper dan hotels en de bewoners kunnen je altijd helpen met tips over de stad. Het enige nadeel is dat de Cubanen je een bepaalde casa willen opdringen. Dit lijkt misschien heel aardig, maar ze krijgen hier vaak een commissie over. Deze commissie moet jij vervolgens betalen. Zeggen dat je al een kamer hebt en de ‘hulp’ niet nodig hebt werkt vaak het beste.