Drank in Cuba is voornamelijk pure rum en cocktails gemaakt met rum. De nationale drank van Cuba is overal verkrijgbaar en spot goedkoop. Voor slechts 3 CUC koop je in een supermarkt een fles Havana Club rum. Een jonge, witte rum weliswaar die meer geschikt is om te mixen, maar ook voor de donkere, oudere rum betaal je slechts een fractie van de prijzen die je thuis betaald. De Cubanen zijn er goed van bewust dat Havana Club een internationaal populair merk is en spelen maar al te graag in op de interesse van de toeristen. Zo zie je in elk souvenirs winkeltje vele artikelen met het beroemde logo. Ook zijn er onder andere in Havana en Santiago de Cuba rum musea waar je meer over de drank te weten kunt komen.

Cocktails Cuba

De mojito en de Cuba Libre zijn de twee bekendste cocktails die je overal in Cuba tegenkomt. De precieze bereiding is bij elke barman verschillend, maar de basis staat wel vast. In een mojito vind je ingrediënten als rum, munt, spuitwater en suiker terwijl een Cuba Libre bestaat uit rum, cola en limoen. De mojito hype die een aantal jaar geleden in Nederland heerste is inmiddels wat gelegen, maar het blijft, zeker in de hitte, een heerlijk drankje. Prijzen verschillen per locatie, maar het goedkoopste wat wij hebben betaald is 1.50 CUC (iets meer dan een Euro) en het duurste 4 CUC. De laatst genoemde was in het Hotel Nacional in Havana en was naast de duurste ook de lekkerste mojito die we in Cuba hebben gedronken.

Bier, fris en overige dranken

Veel keuze qua bier heb je niet echt. Cristal is het populairste merk en is een fris, zomers biertje dat verrassend lekker is. Bucanero is de tweede keuze en is een donkerder, sterker biertje. Beide krijg je voornamelijk in blikjes en slechts zelden uit een tap. Op sommige plekken kan je als je mazzel hebt ook een Corono krijgen waar je ook bijzonder weinig voor betaalt. Een biertje kost rond de 2 CUC, een Corona iets meer. Met frisdrank heb je wat meer keuze. In best veel tenten kan je gewoon Coca Cola krijgen maar vooral de Cubaanse Gaseosa, een soort sprite, vonden we erg lekker. Koffie is populair bij Cubanen en, omdat de bonen uit het land zelf komen, ook goedkoop. De kwaliteit vonden we echter niet zo spectaculair, ook omdat Cubanen standaard veel suiker in de koffie doen.