De economische boycot van de Verenigde Staten heeft ook een grote invloed op het eten in Cuba. Doordat er niet of nauwelijks producten kunnen worden geïmporteerd eten de Cubanen vooral de producten die in het land zelf gemaakt worden. Ook met de ingrediënten die ze wel ter beschikking hebben doen ze maar weinig creatiefs. Toch zijn de producten wel vers en smaken ze daarom alsnog goed. Biologische producten zijn hier geen luxe maar de standaard. Verwacht in ieder geval geen gastronomische hoogtepunten tijdens je vakantie en ook als je elke dag wat anders wilt eten ben je in Cuba niet aan het juiste adres.

Nationale keuken Cuba

Op elke menukaart staat wel het gerecht comida criolla. Dit is het nationale gerecht van Cuba, een combinatie van kip of varkensvlees met rijst en bonen. Goedkope ingrediënten dus, zowel voor de lokale bewoners als voor de toerist in het restaurant. Gelukkig zitten daarbij wel bijna altijd verse groenten zoals tomaat, komkommer, okra en avocado. Je zou verwachten dat er ook een grote keuze aan vis gerechten is, maar deze is eigenlijk zeer beperkt. Bovendien zijn deze niet altijd even goed schoongemaakt en zeker kreeft of garnalen eten wordt daarom afgeraden.

Cuba reizen

Ontbijt en lunch

In de meeste hotels bestaat het ontbijt uit een buffet met gelimiteerde (en matige) keuzes. Fruit, eieren, kaas en wat vleeswaren zijn overal te verkrijgen met wat toast of ander brood. Ook hier voor geldt dat er niet echt veel aandacht wordt besteed aan de smaak en dat je, op de echt goede hotels na, niet te hoge verwachtingen moet hebben. In de casas particulares wordt vaak wat meer moeite gedaan en met wat mazzel krijg je echt uitgebreide, verse ontbijten. De lunch bestaat vooral uit een simpel broodje met wat kaas of vleeswaren. De Cubanen hebben nog al een voorkeur voor fast food dus ook hamburgers of pizza’s zijn vaak te krijgen.

Vegetarisch eten Cuba

Vrijwillig geen vlees eten is iets wat niet elke Cubaan begrijpt. Een lekker diner zoeken is dan ook vaak een uitdaging. Je zult je, nog meer dan vleeseters, moeten beperken tot rijst met bonen, gebakken banaan, matige salades en pizza’s.