Er zijn genoeg bezienswaardigheden Havana om je meerdere dagen te vermaken. Als je alleen vluchtig de echte hoogtepunten wilt zien kan dat zeker in een dag maar als je verschillende musea wilt bezoeken heb je wel wat meer tijd nodig. Wij hebben onze favoriete bezienswaardigheden Havana hieronder beschreven en andere dingen die je in de stad kunt doen.

Capitolio Nacional

Op de rand van de wijken Centro Habana en Habana Vieja staat één van de bekendste bezienswaardigheden Havana. Met verschillende kleurrijke, koloniale gebouwen op de achtergrond kan je dit opvallende gebouw goed bekijken. Het is een kopie van het Capitool in Washington DC en is niet alleen van de buitenkant opvallend maar ook van binnen bijzonder mooi. Vlak hiernaast ligt Parque Central, een klein maar gezellig park waar je in de schaduw van de bomen wat kunt bijkomen van de hitte van de stad.

Habana Vieja

In de wijk Habana Vieja liggen zoveel bezienswaardigheden dat je alleen hier al een dag of twee kunt rondbrengen zonder je een moment te vervelen. Begin je dag op Plaza de Armas, het oudste en tevens een van de leukste wijken van de stad. Er is elke dag een leuke boekenmarkt op het plein en vaak is er ook livemuziek te horen. Aan het plein ligt tevens het Museo de la Ciudad, waar je meer over de geschiedenis van Havana kunt leren. Verderop in de wijk ligt Plaza Vieja, misschien wel het leukste plein in heel Havana. De kleurrijke gebouwen en verrassend leuke cafes en winkels maken dit een heerlijk plein om op bij te komen. Om de hoek van dit plein ligt Museo del Ron, een absolute aanrader. Hier leer je over de geschiedenis van de rum, zie je hoe deze gemaakt wordt en na de rondleiding is het tijd om te proeven. Uiteraard kan je hier ook rum kopen.

Fábrica de Tabacos Partagás

Vlak achter het Capitolio staat de Fábrica de Tabacos Partagás. Eigenlijk gewoon een tabaksfabriek maar vanwege de populariteit onder toeristen kan je het even makkelijk een museum noemen. Goed Engels sprekende gidsen geven je een rondleiding door de fabriek en leggen uit hoe de sigaren gemaakt worden. Het is leuker om in Pinar del Rio bij een kleine tabaksboer langs te gaan maar als je niet die kant op gaat is dit ook zeker leuk.

Musea de la Revolucion

Het leukste museum in Havana is, in onze ogen, het Musea de la Revolucion. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier alles over de Cubaanse revolutie. Zeker diegene die interesse hebben in deze geschiedenis valt er veel te zien. Kijk wel door de, veel aanwezige, propaganda heen. Ook op Plaza de la Revolucion zie je meer over de revolutie (en nog meer propaganda). Het ligt iets buiten het centrum en hoewel het niet het mooiste plein is moet je er eigenlijk toch even heen.

Callejon de Hamel

Op een paar straten van het redelijke Parque Marceo ligt het steegje Callejon de Hamel. Deze straat is geheel gewijd aan de Afro-Cubaanse cultuur. De muren zijn kleurrijk beschildert met verschillende symbolische betekenissen. Vooral op zondag is het hier leuk, vanaf een uur of 11 in de ochtend worden er verschillende dansen uitgevoerd.