Als je wilt overnachten in Havana heb je, net zoals in de rest van Cuba, twee keuzes: een hotel of een casa particular. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Een hotel kan je van te voren reserveren, is makkelijker te vinden en heeft vaak meer faciliteiten. De casas particulares zijn goedkoper, geven je een inkijk in het Cubaanse leven en zijn overal in de stad te vinden. Voor diegene met een klein budget en/of die op eigen houtje door Cuba reizen raken we het verblijf in casas particulares aan, als je een paar daagjes in de stad bent en wat meer geld te besteden hebt kan je beter in een hotel overnachten in Havana.

Hotels Havana

De prijs voor een tweepersoonskamer begint vaak bij ongeveer €40 en loopt op tot boven de 100 euro voor het mooiste hotel van de stad (Hotel Nacional de Cuba). Het is mogelijk om ter plekke een kamer te krijgen maar dit is in Cuba vaak duurder dan reserveren. Zeker in het hoogseizoen (juli – augustus & december – maart) dien je vooraf een kamer te reserveren. Habana Vieja kent de meeste bezienswaardigheden en is daarom een leuke keuze om in te verblijven. De hotels in deze wijk zijn echter allemaal vrij klein en niet altijd in even mooie staat. De luxere hotels liggen in de rustigere wijk Vedado. Als je meer faciliteiten wilt en meer westerse standaarden kan je beter hier terecht. Bovendien ben je met een (oldtimer) taxi in 10/15 minuten in het centrum van de stad. Hotels Havana online boeken is wegens de Amerikaanse restricties niet bij elke aanbieder mogelijk. Daarom kiezen wij er altijd voor om Trivago te gebruiken. Hier worden alle hotelaanbieders vergeleken, waardoor je altijd het meeste aanbod en de goedkoopste prijzen tegenkomt.

Casas particulares Havana

Er is een grote veelzijdigheid aan casas particulares in Havana maar hier geldt erg het principe dat hoe meer je weg gaat van het centrum, hoe mooier de kamers worden. In Centro Habana en Habana Vieja vindt je voornamelijk kleine appartementjes waar je geen luxe van kan verwachten. In Vedado is het al wat beter geregeld en heb je vaak een ruimte waar je relaxt kunt zitten. In de wijk Miramar liggen de mooiste casas van Havana. Hier is het niet ongebruikelijk om een eigen woon- en eetkamer te krijgen en soms zelfs een privé zwembadje. Uiteraard merk je dit ook in de prijs. Als je wilt overnachten Havana in casas particulares kan je dit het beste ter plekke regelen. Bepaal in welke buurt je wilt verblijven en ter plekke moet je zonder te veel moeite iets kunnen vinden. Voor simpele kamers ben je al gauw €15 kwijt en voor de exclusievere moet je aan het dubbele denken. Zoals bij alle casas particulares dien je goed te onderhandelen en kun je vaak een hoop van de initiële vraagprijs afkrijgen.