Vervoer Cuba kan een uitdaging zijn in sommige regio’s van het land. Je bent ook redelijk beperkt in je keuzes; je kan met de auto, de bus, de taxi of met het vliegtuig.

Auto

Een auto huren in Cuba is goed te doen. Er zijn veel punten waar je de auto kunt ophalen en inleveren, de prijzen zijn goed te doen en er zijn voldoende auto’s beschikbaar. De moeilijkheid zit het dan ook vooral in het rijden zelf. Er is één echte snelweg in de stad, die loopt vanaf Piñar del Rio in het westen en stopt op een paar honderd kilometer van Santiago de Cuba in het oosten. De kwaliteit van deze weg is nog wel te doen, zeker in het westen kan je rond de 90/100 kilometer per uur rijden. Harder is bijna niet te doen vanwege de vele gaten die in het wegdek zitten. Hoe meer je naar het oosten gaat hoe erger dit wordt. En hoewel de wegen altijd uitgestorven zijn zul je daarom geen topsnelheden kunnen halen, in ieder geval niet als je wilt dat je auto het overleeft. Benzine stations zijn ook vrij schaars. We raden aan om geen station over te slaan en de auto elke keer vol te gooien. Koop ook zeker een wegenkaart van Cuba als je lange afstanden gaat rijden, er zijn niet veel richtingsborden te vinden.

Bus

Een auto (en vooral benzine) is een luxe voor Cubanen dus veel gebruiken vooral de bus. Als toerist kan je deze vooral voor ritten tussen steden gebruiken. Tussen de grote steden rijden dagelijks bussen waar je ter plekke een kaartje voor kunt kopen.

Taxi

Binnen steden zelf kan je in plaats van de bus vaak beter de taxi nemen. Duur is het niet, er zijn altijd genoeg beschikbaar en het scheelt veel tijd en moeite. Taxi’s variëren van prachtige old timers tot brokstukken waarvan je niet zeker weet of de auto je bestemming wel haalt.

Vliegtuig

Er zijn een aantal vliegvelden in Cuba die zowel binnenlandse als internationale vluchten verwelkomen. Als je in een kort tijdsbestek veel van Cuba wilt zien is het wellicht handig een vliegtuig tussen Havana en Santiago de Cuba te nemen. Bekijk onze pagina over vliegtickets Cuba voor meer informatie hierover en de mogelijkheden om gelijk te boeken.